Thursday, 22 November 2012

BIRD ISLAND : RUMAH MESRA ALAM DI KUALA LUMPUR

Tahukah anda di tengah-tengah kota Kuala Lumpur ada projek pembangunan rumah mesra alam oleh Syarikat YTL? Taman perumahan mesra alam ini akan dibina di Bird Island, Sentul Park. Lapan syarikat jurubina diminta mengemukakan konsep rumah mesra alam mereka. Di bawah ialah konsep yang dihasilkan of GraftLab. Bahagian luaran rumah dibina dengan menggunakan kanvas kaca silikon. Bingkai rumah pula diperbuat daripada buluh. Sistem perpaipan mula mengguna
semula air yang sudah digunakan. Rumah ini dijangka akan menggunakan sumber air dan tenaga elektrik yang lebih rendah dari rumah yang dibina di Malaysia sekarang. Apa pendapat anda? Personally aku suka rekaannya tapi bagaimana dengan privasi. Plus di Malaysia keselamatan adalah penting. Rumah tak ada pagar selamatkah dari maling? Security Bird Island cukup mapan?
Laporan asal Bird Island via DesignBoom

No comments:

Post a Comment

PERINGATAN: Green Life tidak bertanggungjawab terhadap comment pelawat berunsur lucah, politik mahupun perkauman yang diutarakan dalam laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik comment dan tidak semestinya menggambarkan pendirian Green Life. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik comment sendiri.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...