Tuesday, 27 November 2012

SEKOLAH BULUH DI BALI

Green School Ini ialah sebuah sekolah antarbangsa mesra alam yang terletak di Bali. Ianya berbeza dari kebanyakkan sekolah kerana ianya dibina menggunakan buluh. Bangunan sekolah, astaka dan jambatan yang menyambungkan sekolah dibina dari buluh yang di ambil dari kawasan berdekatan. Sistem kelas terbuka juga menurut pengasas Green School merapatkan lagi pelajar dengan alam sekitar mereka. Ini diharapkan akan membuatkan mereka lebih menghargai keindahan alam sekitar yang sedia ada.  


Sekolah ini terbuka kepada semua orang tetapi buat masa ini 80% dari 300 orang muridnya adalah terdiri dari expatriat. 20% lagi terdiri dari kanak-kanak tempatan yang diberikan biasiswa untuk melanjutkan pelajaran di sini. Ini adalah kerana yuran tahunan sekolah ini amat mahal iaitu diantaraUSD 9000 - USD13 000 (RM 27000 - 39 000) untuk satu penggal. Tiada warga Bali yang mampu membayar yuran yang mahal macam ini!

Laporan asal Green School

2 comments:

 1. mak aiii....giler lah
  http://myaleo.blogspot.com/2012/11/majlis-doa-selamat.html

  ReplyDelete
 2. thnaks atas infonya..
  kembali komen dan follownya..
  :)

  ReplyDelete

PERINGATAN: Green Life tidak bertanggungjawab terhadap comment pelawat berunsur lucah, politik mahupun perkauman yang diutarakan dalam laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik comment dan tidak semestinya menggambarkan pendirian Green Life. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik comment sendiri.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...