Thursday, 22 November 2012

UNIVERSITI DALAM BUKIT DI SEOULKetika mahasiswa kita sebok mengoccupy dataran dan memohon pinjaman PTPTNdimansuhkan ada baiknya kita melihat sebuah universiti di Korea Selatan. Kenapa ada eloknya? Kerana universiti di Malaysia kebanyakkannya tak cantik. Maaf cakap tapi universiti paling cantik di Malaysia ialah Universiti Teknologi Petronas. Uni lain nampak macam sekolah vokasional di mata elitis bekas pelajar UNIPET. Hurr hurrr..

Ewha Womans University (yes Womans.. ini bukan typo) ialah sebuah uni yang unik pada pandangan aku. Ia mungkin tak ada UFO rekaan Lord Norman Foster macam UTP tetapi ianya masih unik kerana dibina didalam bukit. Ewha Womans University mula

dibuka pada tahun 1886. Di Korea Selatan EWU dikategorikan sebagai sebuah IPTS. Sungguhpun IPTS EWU berada didalam ranking top 5 uni disana. Bangunan baru universiti ini dibina dalam sebuah bukit yang berada didalam kawasan kampus. Instead of membina bangunan tinggi they built the building downwards. Hasilnya ialah sebuah uni yang unik dan masih mempunyai ruang hijau mesra alam. Awesome!

in b4 "uni wanita rupa macam vagina!"

Laporan asal InHabitat

No comments:

Post a Comment

PERINGATAN: Green Life tidak bertanggungjawab terhadap comment pelawat berunsur lucah, politik mahupun perkauman yang diutarakan dalam laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik comment dan tidak semestinya menggambarkan pendirian Green Life. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik comment sendiri.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...