Friday, 7 December 2012

HERMITAGE TOWER PLAZA : MENARA BERKEMBAR TERTINGGI EROPAH

Jika di Kuala Lumpur kita mempunyai Petronas Twin Towers, di Paris kelak bakal ada Hermitage Tower Plaza. Menara berkembar rekaan Fosters and Partner ini bakal menjadi menara tertinggi di Eropah apabila siap sepenuhnya pada tahun 2016 dengan ketinggia 323 meter. Ini bermaknya ianya masih rendah daripada Petronas Towers yang berketinggian 451 meter.


Tidak seperti Petronas Towers, Hermitage Tower Plaza mempunyai apartmentuntuk penduduk Paris. Hanya bahagian bawah sahaja disewakan sebagai ruang pejabat. Apa yang menarik disini ialah walaupun ianya jauh lebih pendek dari Petronas Towers dan Burj Khalifa, projek Hermitage Tower Plaza ini bakal menelan belanja EURO 2.5 Billion (RM9.9 Billion). Petronas Towers dibina dengan kos RM 4.8 billion manakal Burj Khalifa RM 4.5 Billion. Ini adalah kerana kos bahan mentah dan tenaga kerja di Eropah lebih mahal. Tak ada Indo, Indians dan Bangla kerja kontrak di Paris agaknya. Mahal!
Laporan asal Skyscraper City

No comments:

Post a Comment

PERINGATAN: Green Life tidak bertanggungjawab terhadap comment pelawat berunsur lucah, politik mahupun perkauman yang diutarakan dalam laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik comment dan tidak semestinya menggambarkan pendirian Green Life. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik comment sendiri.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...