Wednesday, 26 December 2012

PARLIMEN BARU GEORGIA


Dibawah ialah parlimen baru bagi negara Georgia, sebuah negara bekas Kesatuan Sosialis Soviet. Bari memberi imej baru kerajaan yang lebih demokratik bangunan sebesar 45 000 meter persegi ini mempunyai rekaan yang lebih unik. Bangunan parlimen baru yang terletak di Tbilisi dibina ketika zaman Soviet dan like all Soviet era building ianya terlalu rigid dan imposing. Parlimen baru di Kutaisi pula mempunyai rekabentuk terbuka siap dengan taman awam yang boleh dilawati rakyat Georgia bila-bila masa. Kubah kaca yang
besar ialah simbolik kerajaan yang lebih"transparent" dalam melakukan urusan negara. Aku nampak macam rumah Teletubbies pun ada. Kos pemibaan parlimen baru ini ialah Euro 82 juta dan dijangka siap sebelum hujuing tahun ini. Sangat nice. Diharap parlimen Malaysia juga lebih terbuka.
Laporan asal parliament of Georgia

1 comment:

  1. huhu..baik buat umah aku macam 2...cantik pom cantik..:)

    ReplyDelete

PERINGATAN: Green Life tidak bertanggungjawab terhadap comment pelawat berunsur lucah, politik mahupun perkauman yang diutarakan dalam laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik comment dan tidak semestinya menggambarkan pendirian Green Life. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik comment sendiri.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...