Saturday, 12 January 2013

POKOK BATU NISAN DI TENGAH KOTA LONDONDi tengah-tengah Kota Londan, berhampiran gereja St Pancreas ada sebuah pokok yang agak bizarroPokok Ash ini mempunyai lingkaran batu nisan yang disusun sekelilingnya. Mungkin anda tertanya-tanya bagaimana ini boleh berlaku. Pokok ini diberi nama The Hardy Tree, sempena nama penulis terkenal Tom Hardy. Sebelum menjadi penulis Tom Hardy bekerja sebagai seorang arkitek dan firma arkitek dimana beliau bekerja bertanggung jawab memindahkan
beberapa kubur lama dari perkarangan gereja St Pancreas ke tempat lain.Pemindahan dilakukan bagi proses pembesaran stesen keretaapi St Pancreas sekitar 1860-an.
Selepas usai proses pemindahan terdapat banyak batu nisan lama yang tidak lagi diperlukan. Kerana tanah perkuburan ini merupakan tanah perkuburan individu kelas pertengahan, adalah dianggap tidak elok untuk membuangkan batu nisan lama ke dalam sungai. Maka Hardy pun menyusun batu nisan lama ini dibawah sebuah pokok Ash. Selepas lebih 150 tahun pokok ini masih hidup dan akarnya menjalar menutupi beberapa buah batu nisan. Nampak creepy tetapi fascinating at the same time.
Laporan asal Kuriositas

No comments:

Post a Comment

PERINGATAN: Green Life tidak bertanggungjawab terhadap comment pelawat berunsur lucah, politik mahupun perkauman yang diutarakan dalam laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik comment dan tidak semestinya menggambarkan pendirian Green Life. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik comment sendiri.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...