Thursday, 24 January 2013

STADIUM BRASILIA : SALAH SEBUAH STADIUM PAILA DUNIA 2014Euro 2012 sudah selesai dengan Sepanyol menjadi negara pertama dalam sejarah memengangi 3 pertandingan bolasepak utama berturut-turut. Ini meletakkan pasukan Sepanyol sekarang sebagai pasukan bolasepak terbaik dalam sejarah bolasepak dunia mengalahkan Brazil 1970 yang mempunyai barisan pemain seperti Pele dan Socrates. Semua peminat bolasepak dunia kini menantikan temasya Piala Dunia 2014 pula yang akan dilangsungkan di Brazil. Kalau Sepanyol menang sekali lagi status mereka sebagai pasukan paling lagendary pasti tidak boleh dinafikan lagi.

Salah sebuah stadium yang bakal digunakan ialah Stadium Nasional Brasilia yang terletak di Brasilia. Stadium Nasional yang lama diberi penaiktarafan supaya ianya sesuai menjadi antara venue perlawanan 2 tahun dari sekarang. Seperti kebanyakkan projek penaiktarafan paska millennium, stadium ini direka supaya menjadi lebih mesra alam. Sebagai contoh air hujan dan dari tanah dikumpulkan didalam tangi khas yang kemudiannya digunakan bagi mengairi rumput diatas padang. Selain itu panel solar dipasang pada permukaan bumbung stadium dan bakal menjanakan 2.5 juta Megawat tenaga elektrik sehari. Ini akan digunakan untuk mengusai keperluan elektrik dalaman. Go green! Tak sabar menantikan Piala Dunia 2014 dan seperti biasa England pasti akan memengangi dengan mudah. HA HA. Delusi!

Laporan asal SkyscraperCity

No comments:

Post a Comment

PERINGATAN: Green Life tidak bertanggungjawab terhadap comment pelawat berunsur lucah, politik mahupun perkauman yang diutarakan dalam laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik comment dan tidak semestinya menggambarkan pendirian Green Life. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik comment sendiri.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...