Saturday, 9 February 2013

RUANG PAMERAN TAMADUN ISLAM DI THE LOURVE


The Lourve, muzium seni terkemuka dunia Perancis yang mempamerkanMona Lisa dan Goddess of Nike membuka sayap baru khas untuk seni tamadun Islam 22 September yang lalu. Sayap baru yang mempunyai atap beralun seakan-akan tikar terbang ini dibina bagi mempamerkan koleksi seni Islam The Lourve yang selama ini disimpan dari dilihat oleh pengunjung. Di dalam ruang seluas 2800 meter persegi dan menelan belanja USD 126 Juta ini, sebahagian dari 15 000 koleksi seni Islam the Lourve akan
dipaparkan dipaparkan. The Lourve sudah mula mengumpul seni Islam sejak 1793 lagi dan ianya terdiri dari seni logam, mural, binaan batu, seni kaca, baju zirah dan juga manuskrip. Pembukaan sayap kekal ini ialah bagi menunjukkan dunia bahawa Islam itu sebuah agama yang bertamadun dan tidak banyak bezanya dari tamadun barat. Dalam kegilaan dunia memaparkan Islam sebuah bangsa BARBARIKtidak bertamadun pembukaan sayap ini diharap dapat membuka mata pengunjuang kepada seni Islam yang sering dilupakan.  
Laporan asal Fubiz

No comments:

Post a Comment

PERINGATAN: Green Life tidak bertanggungjawab terhadap comment pelawat berunsur lucah, politik mahupun perkauman yang diutarakan dalam laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik comment dan tidak semestinya menggambarkan pendirian Green Life. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik comment sendiri.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...