Thursday, 21 March 2013

MASJID AL-IRSYAD YANG COOL


Holy god! Ini mungkin rekaan masjid kontemporari yang paling cool pernah aku lihat. Ini ialah Masjid Al Irsyad yang terletak di Kota Baru Parahyangan , Jawa Barat. Ianya cool kerana tidak kelihatan seperti sebuah masjid yang tipikal. Aku paling gemar rekaan dinding dengan tulisan ayat suci yang embedeed kedalam batu. Tak perlu risau cat terkupil atau kena retile. That is just how the wall was designed. Masjid ini juga mempunyai sistem pengudaraan yang mudah. Lubang pada tulisan ayat suci pada dinding juga berfungsi sebagai
lubang pengudaraan ke dewan solat. Ianya juga disejukkan secara semula jadi dengan adanya kolam air pada bahagian depan saf.

AWESOME! Ianya rekaan M RIdwan Kamil dan sudah siap sejak 2010. Ia mampu menampung1000 orang jemaah didalam ruang sebesar 8000 meter persegi. Good job!


Laporan asal ArchDaily

No comments:

Post a Comment

PERINGATAN: Green Life tidak bertanggungjawab terhadap comment pelawat berunsur lucah, politik mahupun perkauman yang diutarakan dalam laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik comment dan tidak semestinya menggambarkan pendirian Green Life. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik comment sendiri.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...