Thursday, 7 March 2013

MASJID BESAR SAMARRA : MASJID BERMENARA PUSARAN


Masjid Besar Samarra yang terletak di Samarra Iraq mempunyai menara muezzin yang unik. Ianya setingi 52 meter dan berbentuk pusaran yang sinonim dengan senibina tamadun Mesopotamioa. Masjid ini dibina oleh Kalifah Al Mutawakkil dari kerajaan Islam Abassid pada tahun 848 Masehi and dan siap sepenuhnya 3 tahun selepas itu.


Secara keseluruhan masjid ini mempunyai panjang 239 meter dan lebar 156 meter. Ketika siap pada tahun 841 Masehi ianya merupakan masjid terbesar didunia. Masjid ini tidak lagi digunakan kerena mengalami kerosakan teruk akibat serangan Hulagu Khan pada kurun ke 13. Pada tahun 2005 pula bahagian atas menara diletupkan oleh golongan insurgen Iraq kerana tidak mahu pasukan penembak curi Amerika Syarikat menggunakannya sebagai menara mengintip.

Laporan asal Dur.Ac.Uk

1 comment:

PERINGATAN: Green Life tidak bertanggungjawab terhadap comment pelawat berunsur lucah, politik mahupun perkauman yang diutarakan dalam laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik comment dan tidak semestinya menggambarkan pendirian Green Life. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik comment sendiri.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...