Tuesday, 16 April 2013

MCLAREN : KILANG MESRA ALAM


Dibawah ialah kilang pembuatan kereta sports McLaren yang terletak di Woking , Surrey EnglandKilang ini mengitar semula air hujan dari bumbung yang kemudian digunakan bagi mengairi pokok-pokok sekitar kilang. Ianya sebsar 45,500 meter persegi dan dibina dengan teknologi mesra alam. Bangunan kilang terbenam ini juga membuatkan kilang ini seakan-akan bersatu dengan kontor bukit sekelilingnya. Disinilah kereta lumba street legal McLaren dibina dan dipasang. Kilang ni juga dibina "terbenam" kedalam bukit bagi
memberi penebat haba yang baik ketika musim sejuk serta panas. Akhir sekali atapnya akan dipasang sel photovoltaic yang mampu menjana elektrik untuk kegunaan kilang. Bangunan kilang ini ialah hasil rekaan Foster and Partners.

Laporan asal ArchDaily

1 comment:

PERINGATAN: Green Life tidak bertanggungjawab terhadap comment pelawat berunsur lucah, politik mahupun perkauman yang diutarakan dalam laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik comment dan tidak semestinya menggambarkan pendirian Green Life. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik comment sendiri.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...