Friday, 31 May 2013

LONDON EYE : RODA FERRIS TERTINGGI DI LONDONLondon Eye adalah roda Ferris gergasi terletak di tebing Sungai Thames di London, England. Struktur London Eye adalah 135 meter (443 kaki) tinggi dan roda mempunyai diameter 120 meter (394 kaki).

Ia adalah roda Ferris tertinggi di Eropah. London Eye dikunjungi oleh lebih 3.5 juta orang setiap tahun. Didirikan pada tahun 1999 dan
ia adalah roda Ferris tertinggi di dunia, sehingga pada tahun 2006, roda Ferris gergasi Bintang Nanchang meungguli tempat pertama dengan ketinggian 160 m (520 kaki) dan kemudian 165 m (541 kaki) Flyer Singapura pada tahun 2008.


London Eye, atau Millennium Wheel  secara rasmi dikenali sebagai British Airways London Eye dan kemudian Merlin Entertainments London Eye.  Sejak 20 Januari 2011, nama rasminya adalah EDF Energy London Eye berikutan perjanjian penajaan selama tiga tahun.No comments:

Post a Comment

PERINGATAN: Green Life tidak bertanggungjawab terhadap comment pelawat berunsur lucah, politik mahupun perkauman yang diutarakan dalam laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik comment dan tidak semestinya menggambarkan pendirian Green Life. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik comment sendiri.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...