Tuesday, 21 May 2013

STESEN JANAKUASA MERANGKAP TANJAK SKI DI COPENHAGEN


Selalunya stesen janakuasa diletakkan di luar kawasan bandar. Ianya tidak direka untuk kelihatan menarik untuk dipandang. Sampah pepejal penduduk bandar ini dibakar sebagai bahan api bagi menjana kuasa elektrik. Tanjak ski yang dibina pada luarannya pula berfungsi ketika musim sejuk. Di Copenhagenstesen janakuasa Amager Bakker mempunyai rekabentuk yang berlainan. Stesen janakuasa ini juga berfungsi sebagai
sebuah tanjak ski yang boleh digunakan penduduk Copenhagen.  Stesen janakuasa ini juga akan "meghembuskan" asap berbentuk bulat setiap kali 1 tan karbon dioksida dilepaskan ke atmosfera bagi mengingatkan orang ramai tentang penceraman yang dihasilkan oleh mereka. Sebuah konsep yang menarik.
Laporan asal Dezeen

1 comment:

PERINGATAN: Green Life tidak bertanggungjawab terhadap comment pelawat berunsur lucah, politik mahupun perkauman yang diutarakan dalam laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik comment dan tidak semestinya menggambarkan pendirian Green Life. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik comment sendiri.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...