Wednesday, 21 October 2015

MASJID CHENG HOO DI SURABAYA
Awal Ramadan lalu kami paparkan Masjid Besar Xi'an yang mempunyai rekabentuk tradisional cina. Hari ini mari lihat Masjid Cheng Hoo yang terletak di Surabaya dan ianya juga mempunyai seni rekaan masyarakat cina. Masjid ini dibuka pada tahun 2002 dan
rekaannya diinspirasi dari rekebentukMasjid Niu Jie Beijing. Kos pembinaan masjid yang mampu memuatkan 100 orang makmum ini ialah Rupiah 3 300 000 000 (RM 10 Juta). Masjid ini mempunyai panjang 11 meter dan lebar 9 meter. Panjang 11 meter melanbangkan said Kaabah manakala lebar 9 meter simbolik terhadap Wali Sembilan yang dikatakan menyebarkan Islam di Indonesia. Selain daripada itu rekaan pagoda pada bumbung masjid ini mempunyai 8 penjuru mewakili angka 8 yang dianggap bernasib baik dikalangan bangsa cina. Jika anda ke Surabaya jangan lupa melihat masjid rekaan cina di Indonesia. Kalau di Malaysia pula boleh pergi Masjid Jubli Perak Sultan Ismail Petra di Rantau Panjang yang juga mempunyai rekaan etnik cina. 

Laporan asal Masjid Cheng Hoo

1 comment:

  1. Improve your english language.Start learning from this site and give online tests.
    http://www.kidsfront.com/competitive-exams/english-practice-test.html

    ReplyDelete

PERINGATAN: Green Life tidak bertanggungjawab terhadap comment pelawat berunsur lucah, politik mahupun perkauman yang diutarakan dalam laman ini. Ia pandangan peribadi pemilik comment dan tidak semestinya menggambarkan pendirian Green Life. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik comment sendiri.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...